
Comment #2 – 5/18/12 – 10:46 a.m. 
 
This email presents my comments on the exposure draft of proposed revisions to ASOP 
4.  I emphasize that these are my personal comments and  do not necessarily represent the 
views of my employer or of any of the actuarial bodies to which i belong. I am an 
enrolled actuary, a member of the American Academy of Actuaries, a Fellow of the 
Society of Actuaries, and a Fellow of the Institute of Actuaries (London). 
 
I am generally comfortable that the guidance on which you request comments on page x 
is generally clear and appropriate, but only time will tell if those who use it find it such. 
This illustrates the basic problem of all ASOPs – they ossify. A different approach is 
needed to allow for revision to acceptable practice to reflect changes in conditions and 
the possibility that in future a standard will seem clear, but to have more than one 
different clear meaning to different users. I repeat my recommendation for a web site on 
which all ASOPs are posted as recommended, not required, practice, and on which 
people can post comments suggesting revisions.  
 
Section 3.5.1 a. requires the actuary to reflect provisions adopted before the measurement 
date for at least the portion of the period during which the provisions are in effect. This is 
too restrictive. I recommend replacing it with wording requiring the actuary to reflect 
such provisions consistent with the purpose of the measurement. To the extent provisions 
are not fully reflected the ASOP on communications should require disclosure of such 
treatment and the reason for it. 
 
Section 3.12 a. limits the period for spreading the normal cost. The exposure draft 
contains no similar restriction for the amortization period for an unfunded past service 
cost established by a cost method for an amendment. I suggest the standard should 
include a strong recommendation that the amortization period for an amendment 
applicable to active participants not extend beyond their weighted average life 
expectancy, and that the amortization period for an amendment applicable to inactive 
participants not extend longer than their weighted average life expectancy.  If an 
amendment applies to both active and inactive participants, spreading over total plan 
population weighted average life expectancy would be a reasonable alternative. 
 
Best Wishes  
Jan Harrington, EA, FIA, FSA, MAAA  
Principal, Reviewing Actuary 
buckconsultants 
 


