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Principle-Based Reserves (Second Exposure)  

Actuarial Standards Board 

1850 M Street, NW, Suite 300 

Washington, DC 20036 

 

 

 Re:  Principle-Based Reserves for Life Products  

 

Dear ASB: 

 

 

The opinions in this response are my own and do not necessarily represent the opinion of my 

employer.  My background is as a pension actuary and not a life insurance actuary. 

 

I read your exposure draft on Principle-Based Reserves.  I think this is a special time of 

opportunity to provide a consistent rule across multiple areas of practice.  Just as pension 

actuarial work impacts taxpayers, insurance actuarial work affects policy holders.  I noted in 

your key issues section the following comment: 

  

"Under VM-20, the company, not the actuary, is responsible to the regulators for compliance, 

although one or more qualified actuaries is responsible to senior management for overseeing the 

calculation of principle-based reserves and for signing the PBR Actuarial Report. Actuarial 

Standards of Practice are directives to actuaries, and this exposure draft is intended to guide 

actuaries who are working on matters subject to VM-20. Text in section 1.2 is intended to clarify 

this issue." 

  

The issue of responsibility became a key issue in many of the comments in response to the 

current call for comments on public pensions.  Question 6 of that call for comments said: 

  

"The current definition of an “intended user” of an actuarial communication is “any person who 

the actuary identifies as able to rely on the actuarial findings” (ASOP No. 41, Actuarial 

Communications, section 2.7). Should the ASOPs require the actuary for public pension plans to 

perform additional, significant work (which would be incorporated in the guidance provided in 

the ASOPs) that is not requested by the principal if that work provides useful information to 

individuals who are not intended users? Why or why not? If so, should this requirement be 

extended to all pension practice areas? Why or why not?" 

  

It appears our Life Insurance standard does not assign the same rights to policy holders that 

Question 6 might suggest be assigned to taxpayers. If the expanded definition of intended user is 

to apply to taxpayers in a public pension situation, then a similar expansion of the definition 

should apply across all lines of practice, including Principle-Based Reserves. A move such as 

that would require a significant amount of study to determine the extent of unintended 

consequences.  I am not aware of any such study done in either practice area, including the legal  

impact.  I mention the legal impact since pension actuaries often charge 5 digit fees to calculate 9 

to 11 digit liability amounts and the business and legal aspects of changes need to be considered.  
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Bolton Partners, Inc. 

I encourage the ASB to view the definition of intended user in the broad context of the entire 

profession before singling out a single practice area for special treatment. 

 

I encourage you to read all of the responses to question 6 in the call for comments on public 

pensions and consider them consistently to all lines of actuarial work. If not consistent, the 

Principle-Based Reserve standard should articulate precisely why it need not be subject to the 

same broad obligation interpretation as public pensions and other lines of actuarial work. 

  

 Sincerely, 

 

 BOLTON PARTNERS, INC. 
 

                                                                           
            Thomas Lowman, FSA, EA, MAAA 

 

cc:  Mita Drazilov (ASB Pension Committee)  

 


